Урок української мови у 2 класі

Тема. Продукти, їжа. Здоров'я й харчування .

Навчальна мета:

активізувати лексику і збагачувати словниковий запас з теми «Продукти. Їжа», формувати вміння читати й аналізувати  текст, складати  речення й висловлювання за малюнками й за ситуацією мовлення, вибирати  корисну їжу для харчування, формувати в учнів уявлення про здорове харчування,про їжу, корисну та шкідливу для здоров'я, познайомити з українськими національними стравами, закріплювати вміння використовувати слова з теми у власних розповідях,  уміння вживати  особові займенники

Розвивальна мета:

розвивати  фонематичний слух, мовлення, мислення, пам’ять, комунікативні вміння

Виховна мета:

виховувати активність, допитливість, виховувати любов і повагу до українських традицій, відповідальність за  своє  здоров'я.

Обладнання:ілюстрації з теми «Продукти»,ноутбук, комп’ютерна презентація «Українські страви»,карткидля роботи в парах,
картки для роботи в групах,
картки для індивідульних завдань, для проведення рефлексії

І.Мотивація навчальної діяльності. Робота з ілюстраціями. (фото Джамали; тренування спортсменів) (2')

А)Розповідь учителя.

-Починаємо наш урок. Привітаймося з нашими гостями.

-Подивіться на цю фотографію. Чи знаєте ви цю людину ?

-Перший раз Джамала співала у півтора роки у  дитячому садку, а у дев'ять років точно знала, що її життя буде пов'язано з музикою .Сьогодні Джамала –відома українська співачка з сильним й глибоким голосом. Джамала перемоглана «Евробаченні -2016», яке проходило в травні цього року  в Швеції. Чому я вам це розповідаю? Тому що   й відомі співаки займаються з учителями все життя. Так як і спортсмени.

Б) «Мозковий штурм»

-Чи знаєте ви, що щодня роблять спортсмени, щобуспішно виступати на змаганнях  і олімпіадах?

-А що треба робити учням на уроках , щоб оволодіти українською мовою  ?

ІІ.Повторення. Мовна розминка. (2')

-Яку букву ми вивчали на минулому уроці?

-Скільки звуків позначає буква ї? Які це звуки?

-Повторюйте за мною, чітко вимовляйте звуки ,тренуйте свій мовленнєвий апарат.

Їжак з їжаченям їздять по гриби щодня.

Їжачиха помагає, сироїжки їм збирає.

-Хто їздить по гриби?

-Хто допомагає їжаку?

Що збирає їжачиха?

Прочитаємо слова в таблиці, правильно вимовляючи звуки букви ї.

Їжак

Їдальня

Країна

Герої

Поїзд

Їжа

Київ

Під'їзд

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку. Робота зі схемою. (2')

-Прочитаємо слова схеми, правильно вимовляючи звуки.

Тепло

Зростання                              

 здоров'я

 енергія

задоволення

-Як ви думаєте, яким словом з буквою ї, з тих ,що ми тільки що прочитали, можна доповнити схему?

Тема нашого уроку- Їжа. Продукти. Сьогодні ми навчимося називати продукти й їжу українською мовою, прочитаємо текст, дізнаємось про українські національні страви, будемо виправляти помилки й  намагатися  працювати без помилок, будемо грати , а також попрацюємо  у парах ,у групах.

ІІІ. Опрацювання нового матеріалу.

1.Розповідь учителя. (1')

Їжа – джерело тепла, росту, енергії і здоров'я людини

Чи знаєте ви, що за 65 років життя людина в середньому поглинає 124 вагони їжі, на споживання якої витрачає 6 років життя.

-Роль їжі в збереженні здоров'я дуже велика. З їжею ми отримуємо поживні речовини, вітаміни для роботи м'язів , мозку, серця, легенів, та інших органів. Від того, що людина їсть, скільки і коли залежить стан здоров'я. І сьогодні ми пригадаємо матеріал, що вивчаємо на уроці Основи здоров'я.

2. Активізація словника учнів. Робота з ілюстраціями.(4')

- Отже, щоб ви нормально зростали й розвивалися, організму потрібні різні й корисні продукти харчування. Давайте вивчимо, як продукти називаються українською мовою.

(Зразок учителя, хорове й індивідуальне проговорення.)

3.Робота зі словосполученнями й реченнями(2')

А)«Продовжи речення»

Я їм…

Ти їси …

Він їсть …

Вона їсть …

Ми їмо …

Ви їсте …

Вони їдять …

Б) Робота в парах .(2')

-Поєднайте слова у пари.

Смачна пиріг
наваристий булочка
молочна борщ
свіжий цукерка
яблучний хліб
солодка каша

4. Презентація «Українські страви» (2')

Значний вплив на харчування людей в Україні мають народні традиції. Україна здавна славилася своєю багатою національною кухнею. Найрізноманітніші овочі і фрукти, гриби, ягоди, м'ясо, птицю,– усе використовує різноманітна і винахідлива українська кухня. Завжди українці вживали  різні каші  й молочні продукти. Але її традиційними стравами вважаються  вареники, борщі, пампушки, ковбаси, сало,  куліш, напої з фруктів і меду відомі усьому світу. На релігійні свята готують обрядові страви: ось вам знайомі великодня паска, писанки . Декілька разів упродовж року чимало українців постяться, вживаючи здебільшого рослинну їжу.

5. Гра  «Верхівки й корінці» (1')

Ви всі знаєте, що найбільшу кількість вітамінів містять овочі й фрукти. Піднесіть руки, хто вживає їх у їжу? Зараз перевіримо. Пропоную вам гру.
Якщо їмо підземні частини овочів, потрібно сісти, якщо надземні – встати і витягнути руки вгору.

Вчитель називає овочі:
- картопля;
- квасоля;
- морква;
- помідор;
- буряк;
- огірок;

-часник
- гарбуз.

-Нагадаю вам, діти , що той, хто вживає  овочі і фрукти- здоровий, міцний, швидко зростає і має  гарний настрій ,гарно вчиться й активно працює.

 6.Робота за підручником.

1)Робота з ілюстраціями. (2')

А)Читання й повторення слів.
-Продовжуємо нашу роботу .Я називаю предмети, зображені на малюнках, ви повторюєте.

Б)«Продовжи речення»

Я їм…

Ти їси …

Він їсть …

Вона їсть …

Ми їмо …

Ви їсте …

Вони їдять …

Щоб посолити їжу, потрібна …

Щоб  посилити смак і аромат  їжі  , використовують …

В) «Перекладач»

- Я називаю солодощі  російською мовою, а ви -українською мовою .

Фізкультхвилинка

Щось не хочеться сидіти,

Треба трошки відпочити.

Руки вгору, руки вниз,

На сусіда подивись.

Руки вище підніміть,

А тепер їх опустіть.

Плесніть, діти, кілька раз,

За роботу, все гаразд!

2) Робота з текстом 1 . (8')

А)Словникова робота.

Читання-зразок слів з перекладом учителем.

Читання учителем російських слів, а учнями  українських.

Індивідуальне читання учнями  українських слів напівголосно, вголос.

«Перекладач» (вчитель називає російські слова, а учні-українські).

Б) Читання, аналіз, переказ тексту  .

Завдання для перевірки первинного сприйняття

  -Для чого діти прийшли до їдальні?

Читання-зразок учителя.

Перевірка первинного сприйняття

  -Для чого діти прийшли до їдальні?

  -А ви ходите до їдальні тільки на обід?

Читання-зразок учнів (голосне)

Читання учнів (голосне)

Аналіз-розбір

-Коли  діти прийшли до їдальні?

-Що стояло і лежало на столах?

-Зачитайте слова кухаря.

-А як звуть нашого кухаря?

-Яке речення доводить, що до їдальні прийшли ввічливі діти?

Читання учнів ( напівголосне)

Переказ(частковий і повний)

7.Індивідуальна робота з перевіркою. Правила харчування. (3')

-Якщо ви дотримуєтесь цього правила -ставте +,якщо ні - -.

  • Правильно добираю продукти харчування.
  • Полюбляю занадто жирну їжу.
  • Їм забагато солодощів.
  • Ретельно пережовую їжу.
  • Вживаю багато овочів і фруктів.
  • П'ю  тільки  солодкі газовані  напої.
  • Їм  дуже швидко і великими порціями.
  • Вживаю правильно  приготовану їжу.
  • Полюбляю чіпси, сухарики.
  • Намагаюся їсти в один і той же час .

- Зачитайте  правила харчування, які ви помітили знаком  +.

 -Зачитайте  речення, які ви помітили знаком  -.

-А що може трапитися з людиною, яка не виконує  правила харчування?

8.«Так чи ні?» (2')

Той, хто вживає овочі й фрукти –здоровий, міцний, швидко зростає.

Корисні продукти  завжди смачні .

Нашому організму потрібні різноманітні продукти.

Велика кількість солодощів  не шкодить здоров’ю.

Смачні продукти  завжди корисні.

Їжею можна  отруїтися .

Відома казка братів Грімм називається «Горщик каші».

В українській казці «Лисиця й Журавель» Лисиця пригощала Журавля борщиком.

У деяких країнах, де не вистачає води миються молоком.

За секрет виготовлення морозива кухаря англійського короля Карла могли вбити.

9.Первинне закріплення.Робота в групах(6')

1.Колаж «Корисна їжа ; шкідлива їжа»

Учні створюють колаж із запропонованих малюнків.

-Створити колаж і представляючи його назвати продукти українською мовою.

- Що належить до корисної і шкідливої їжі?

- Здорова їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб.

2. «Українські страви».

-Позначити, які із страв є власнеукраїнськими.

Українські страви – це:

Борщ

Шашлик

Пироги

Вареники

Плов

Сало

Куліш

Пельмені

3.Творча емпатія.

- Група дітей перевтілилась у продукти, уявила себе їжею. Зараз вони розкажуть про себе, а ви повинні здогадатися, хто вони такі?

IV. Підсумок уроку. Рефлексія. (2')

-На початку уроку ми з вами говорили ,що треба робити учням на уроці  для того, щоб гарно володіти  українською мовою. Давайте перевіримо,чи вдалося це вам.

На папірцях вам  треба помітити галочкою, якщо  на уроці вам це вдалося і ви собою задоволені. Якщо ви сумніваєтесь, що ви впоралися з цим або ви не задоволені своєю роботою, галочку не ставите.

На уроці української мови  треба :

-уважно слухати учителя,

-правильно вимовляти звуки,

-розглядати малюнки й відповідати,

-говорити без помилок,

-правильно читати,

-думати,

-грати,

-працювати в парах,

-працювати в групах,

-запам'ятовувати інформацію.

-Порахуйте, скільки галочок ви поставили.

 А щодо Основ здоров'я ,то у народі кажуть: «Їжа – друг, їжа - ворог». Сподіваюсь, що сьогоднішній урок запам'ятається вам і допоможе  у правильному підборі продуктів для свого харчування. Вдома ви прочитаєте текст «У шкільній їдальні» й розкажете своїм батькам, як називаються продукти українською мовою. А на наступному уроці ми продовжимо працювати з нашою темою, дізнаємось, які продукти містять вітаміни А,В,С,Д, прочитаємо текст «День народження», ви будете розповідати мені про свої дні народження та святкування ваших друзів, а допоможе нам в цьому ось такий колаж з фотографій, які зробили ваші батьки.


Copyright © 2014. All Rights Reserved.