Материалы

Як чистити клавіатуру

Звичайна клавіатура легко розбирається, завдяки чому ви можете очистити клавіші від пилу і бруду.

 

Як чистити клавіатуру

Мал 1.1

На клавішах і під ними часто накопичується кімнатний пил, волосся або шерсть домашніх тварин. Змішуючись з шкірним жиром і потом, ці компоненти утворюють відмінне живильне середовище для бактерій і мікробів. І вже зовсім несолодко доводиться тим клавіатурам, чиї господарі не проти поласувати жирними чіпсами або пісочним печивом, сидячи на робочому місці. Наведені нижче рекомендації допоможуть вам витягти пил і крихти, що провалилися між клавішами.

Більшість моделей клавіатур неважко розібрати за допомогою звичайної викрутки. Піддіньте клавішу, і вона вискочить, виявивши під собою невелике заглиблення. У ньому розташований мембранний перемикач (в дорогих моделях застосовуються механічні перемикачі).

Всередину довгих клавіш (пробіл, Shift, Enter, іноді Gray Plus) вставлена металева рамка. Завдяки ній клавіша завжди рухається рівномірно, без перекосів і заклинювання, навіть якщо ви натискаєте на її край, а не в центр. Не маючи спеціального обладнання, вставити рамку часом буває досить важко. У випадку з моєю клавіатурою довелося засунути мізинець під клавішу і клацнути рамку у відведеному для неї положенні. Якщо ви не хочете вдаватися до подібних трюків, то витріть довгі клавіші, не знімаючи їх зі свого місця.

Витрусивши пил, протріть простір між клавішами злегка вологою ганчіркою. Самі клавіші, звичайно, теж можна очистити ганчірочкою, але це занадто довго (потрібно витерти сто з гаком клавіш!). Раджу зробити по-іншому. Приготуйте дві ємності, і в першій з них розведіть теплий мильний розчин. Можна взяти пару крапель “того самого засобу” для миття посуду або просто розвести господарське мило з харчовою содою. У другу ємність налийте трохи чистої теплої води для промивання клавіш. Поряд покладіть старий рушник або суху ганчірку, добре вбирає воду.

Як чистити клавіатуру

Мал. 1.2

Киньте клавіші в мильний розчин і гарненько перемішайте їх руками. Зазвичай цього буде достатньо для очищення від пилу і жирного нальоту. Не бійтеся стерти літери з клавіш: написи на всі якісні клавіатури, що продаються сьогодні, наносяться за допомогою лазера і витримують дуже сильне тертя. Господарське мило та засоби типу “Санлайт”, “Фейрі” не повинні зіпсувати клавіші.

Після промивання і сушіння вставте клавіші на місце. Щоб не заплутатися, можна сфотографувати клавіатуру перед чищенням, замалювати розташування клавіш або просто скористатися екранною клавіатурою, яку можна знайти в стандартних додатках Windows.

Ось і все, вся операція займає хвилин 20-25. Тож до справи не дамо померти клавіатурі під натиском пилу.